söndag 26 januari 2014

Filmmusiken i Iron Sky

Sisådär ett år efter att den släpptes har jag äntligen sett film Iron Sky, och jag blev otroligt förtjust i filmmusiken.

Filmen i sig är en absurd historia om hur ett gäng nazister gömde sig på månen efter andra världskrigets slut, och 65 år senare kommer de tillbaka. Genren beskrivs bäst som "comic science fiction".

Eftersom det är en film som bygger mycket av estetiken på traditionella nazism-attribut innehåller filmmusiken väldigt mycket Wagner. Filmmusiken skapades av Laibach, ett slovenskt band som började inom industri-metall-rockscenen och som arbetar mycket med att omforma budskap i andras musik. De har även tidigare arbetat med just Wagner-tolkningar, bland annat med en version av Tannhäuser som de döpte till "VolksWagner". Till Iron Sky har de använt sig av ett antal av Wagners ledmotiv, lättast att känna igen är Siegfrieds olika motiv, valkyriemotivet, samt pilgrimskören ur Tannähäuser. Men de stoppar inte bara in melodislingor, utan det är sättet hur de har fått ledmotiven att flyta in i musiken som gjort det riktigt bra. Jag såg filmen igår, och sen dess har jag lyssnat igenom filmmusiken på spotify åtminstone två gånger. För den som inte har spotify så kommer ett smakprov från youtube.

(scenen som utspelar sig är i början, två amerikanska astronauter har landat på månen och de upptäcker ett byggnadskomplex, i form av ett hakkors. Det blir lite jakt och scenen slutar med en övergång till en skolscen inne hos månnazisterna)


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar